Местоположение

Местоположение

Комплексът за винен туризъм "Старосел" е разположен в подножието на историческия хълм край село Старосел, където през 2000 година беше открит най-големия тракийски култов център.

Село Старосел се намира в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора. Средната надморска височина на района е 300 м н.м.р. Релефът на района е формиран от меките склонове на Средна гора, който на юг постепенно преминава в Горнотракийската низина. Най-високите върхове на планината около Старосел са Алексица (1530 м) и Фенера (1450 м).

Най-съществена особеност на климата е преходният му характер, като в някои години превес има субтропичното влияние на Средиземноморието, а в други - средноевропейският континентален климат. Зимата там е топла и мека поради влиянието на топлите въздушни маси, които нахлуват от юг и се задържат от старопланинския масив и ридовете на Средна гора.

Снежната покривка се задържа средно 27 дни в годината и е със средна дебелина 5 см. Пролетта е ранна и сравнително топла. Лятото се характеризира с високи температури през месеците юли и август, ниска влажност и слаби ветрове. Есента е слънчева, топла. Средната годишна температура на въздуха е 11,5 °С.

През село Старосел минава река Пясъчник, която се влива в едноименния язовир, най-големия в района.
Непосредствената близост до Тракийския култов комплекс ни предоставя уникалната възможност да се докоснем до духа на древните траки, оставили ни в дар изкуството да правим вино.

Тракийският култов център е атрактивна туристическа дестинация, която ние имаме амбицията да направим още по-вълнуваща и интересна с посещение на "Храма на виното", както всички наричат Винарска Изба "Старосел".

 

Запитване

Вашият е-мейл
Вашето име
Съобщение