Организиране на събития и фирмени партита

Ние, екипът на Комплекс „Старосел” се стремим да съхраним традициите на нашите деди, да ги преплетем в един вълнуващ календар, а също така да превърнем всяко фирмено или лично мероприятие в незабравимо преживяване и скъп спомен.

Станете част от нашите празници!

trifon-zarezanТрифон Зарезан

На 01 Февруари празнувайте един от най-важните празници за нас – Трифон Зарезан. На този ден рано сутринта стопанката омесва хляб — пресен или квасник, приготвя кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур.  В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“.  Зарязва се лозова пръчка и се свива венец, който ще носи на Гроздобера – избраната мома да мачка гроздето. Едва тогава започва общо угощение.

eniov-denЕньовден

Еньовден е сред най-почитаните празници в Старосел. Тук хората го свързват не само с билките и наричането за младите моми, а и с виното и почитта на траките към слънцето. Староселци не помнят от кои времена са обичаите, които и до днес изпълняват, но ревниво пазят традицията за идните поколения. На този ден жените стават рано, берат билки и с пет тях вплитат във венеца от лозова пръчка и наричат венеца на момата, която на Гроздобера, ще бъде избрана да мачка първото грозде.

ilindenИлинден

На този ден, в комплекс  „Старосел”  организираме фестивал, наречен „Музика, любов и вино”. На този ден всеки, който иска да послуша красива музика на живо, да поиграе хора от всички региони на България или просто да изпие чаша хубаво вино е добре дошъл.


grozdoberГроздобер

По стар обичай в първата неделя на месец септември във Винарска изба „Старосел” се празнува началото на гроздобера.

Тази традиция се превръща в соеобразен празник на виното, красотата и младостта. На този ден се избира новата Кралица на виното, която с босите си крака, под съпровода на тъпани и гайди да смачка зрялото грозде. А венецът, с който ще беше окичена тя е заплетен от бабите от село Старосел с билки от Еньов ден на лозова пръчка, зарязана на Трифон зарезан. Той, ще и бъде предаден от миналогодишната кралица на виното, докато староселските баби огласят с песните си този празничен момент.

С боси крака и запретнати поли, с кършна ръченица Кралицата  ще намачка гроздето, за да потече река от вино за добра поличба и берекет.

и още

star-nov-godСТАРЫЙ НОВЫЙ ГОД

В духа на добрите стари времена и славянските традиции в Комплекс „Старосел” се отбелязва СТАРЫЙ НОВЫЙ ГОД. С много смях, музика, танци и вино отбелязваме този празник.

1-vi-juni1-ви Юни "Ден на детето"

Необходимостта от специална защита на правата на децата е провъзгласена още в Женевската декларация за правата на децата от 1924 г.

Човечеството трябва да даде на детето всичко, което има най-добро, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:
  • Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно телесно и душевно.
  • Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.
  • Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.
  • Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.
  • Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя.


И всеки ден е празник за нас, щом нашите гости са тук, в нашето приказно място. Ние, екипът на комплекс „Старосел” с радост, ще организираме всеки ваш празник.

Очакваме Ви!

Запитване

Вашият е-мейл
Вашето име
Съобщение